Originally posted by PE&OAS@Mar 11 2006, 01:15 PM
eheh... abi ben acemi halimle şunu soruyorum ki, o adreslere elimizdeki müziği nasıl koyacaz? hafızaya müziği load "hede"8 diye yükleyip sonra datalarımı yazacaz? resim dosyasını nasıl belirtcez, disketin şurasında burada oku mu diyecez? anlatabildim mi??? :unsure:
[post=5877]Quoted post[/post]
Müzik hangi adresler arasındaysa ordan kullanman lazım, müziği kolay kolay taşıyamazsın. Çünkü müzik yalnızca veriden ibaret değil, playerı da içinde geliyor ve örnek olarak;
jmp $107e
gibi bir satır içeriyor. Sen bunu başka bir adrese taşısan da o hep aynı adresler üzerinden işlem yapmak isteyecektir. Müziği taşıman için relocate etmen gerekir. Bunu yapabilmen için de müziğin hangi trackerla yapıldığını bilmen gerekir. Eğer müziği siz yaptıysanız ya da trackerla açabiliyorsanız, bu durumda birçok tracker farklı adreslere müziği kaydedebilir.
Grafikte ise böyle bir sorunun olmayacaktır.
şimdi gelelim nasıl yükleteceğine. Evet aynen;
load"muzik ismi",8,1
şeklinde yükletebilirsin müziği hafızaya. Dikkat etmen gereken şey elbetteki müziğin, grafiğin, kodun ve diğer dataların hafıza adreslerinin çakışmamasıdır. Örnek olarak sen kodunu $080d'den yazmaya başladın ve kodun çok uzadı $1000'i geçti. Bu durumda müziği kodun üstüne yükletmiş olursun ki elbetteki işin sonu bir yerden sonra programın çalışmamasıdır. Bunlara dikkat ettiğin sürece tüm dataları teker teker yükleyip, kodu da yükleyip (ya da Turbo Assembler hafızadaysa derleyip) çalıştırabilirsin. En son olarak da tüm bu parçaları Sladge Hammer programıyla sıkıştırılmış tek bir paket haline getirebilirsin.
Ancak o kadar boşuna çapraz geliştirme semineri vermedik herhalde. Eğer PC'de ACME kullanacak olursan C'deki #include deleyici komutuna benzer bir şekilde;
!source
!binary
gibi komutlar ile projenin tüm datalarını tek bir seferde bir araya toplaman mümkün.
Ben buraya böyle siz sordukça dağınık dağınık yazıyorum ama kafanız karışıyorsa isterseniz soru sormayı bırakın, Nightlord'a konu başlıklarını iletin, o size düzenli bir tutorial oluşturur bu konularda. Çünkü benim başka tutorial projelerim var şu anda.