/topic/6216/topic-6216#post-29067
haberini görünce
http://retrojen.org/fanzin1/istek1/ adresinden istek listesine kaydolduğumu hatırlıyorum.
Elo Elektronik'in 12'den 46'ya kadar olan sayıları bende mevcut. Babamın elektronik ilgisi nedeniyle aldığı dergilerdi. Çocukken evdeki C64'ün yanında gelen manual'in tüm örnek kodlarını bir kaç defa yazınca sıkılıp bu içeriğini bilmediğim eski dergileri karıştımaya başlamıştım. Bu dergileri bulup µC bölümlerinin içeriğine bakınca hazine bulmuş kadar sevindiğimi hatırlıyorum. Hatta son sayılarından "Virüs Ateşi" başlıklı ilgi çekici bir makaleyi c64'de yazıp kasede arşivlemiştim.
Konuyla bağlantılı olarak dergi hikayesi bununla da sınırlı değil.
90'lı yılların ikinci yarısının başlarında okuldan atılınca Kadıköy Yazıcıoğlu İşhanı'nında çalışmaya başladım (sektör amiga, c64'den pc elektroniğine evriliyordu). O tarihlerde hanın 4. katında Mebil Computer'de idim, bu katta bizden başka belki bir iki tane dükkan daha vardı. Bizim katın ve üst katların boş bürolarından ve aşağı katlardaki bilgisayarcı ve elektronikçilerin zaman zaman yaptıkları temizliklerden çıkardıkları hurdalardan belkide onlarca dergi, kitap topladığımı hatırlıyorum. Envai çeşit konsol ve aksesuar da cabası. Bunlardan temiz ve değerli olduğunu sandığım bir kısmını eve getirdim (ve sevgili annemin benim yokluğumu fırsat bilip ışık hızıyla ortadan kaldıracağı güne kadar sakladım). Dükkanda kalanları da oradan ayrılmama az bir zaman kala "yersizlik" gibi yavan bir sebepten tekrar çöpe atmak zorunda kaldım. Aslında, ne kadar değer verirsem vereyim kendime onları herşeye rağmen saklamak için iyi bir sebep sunamıyordum. Devri geçmiş şeylerdi, bunları arşivleyecek malikânem yoktu (doğrusu, bu malzemelerin bir bilgisayar alt kültürü malzemesi olduğunu bilmiyordum, cahildim diyeyim 🙂 ).
Onca dergi, kitap ve malzemeden geriye hiç bir şey kalmadı ("microsoft, ms-dos programing reference", "que, ms-dos 4.0 guide" ve bir kaç parça programlama, işletim sistemi kitabı gibi PC'ler için yazılmış olanlar hariç). O soykırım sırasında Elo Elektronik'lerin atılmamış olmasını, onların benden önce de evde bulunmasına bağlıyorum 🙂
Lafın özü dergi iyidir, basılı olanı daha da iyidir 😃