once
su basliktaki cevaplara bir goz at, daha cok sync olayi anlatiliyor ama pozisyon ve zamanlama beraber halledildigi icin isine yarar (yalniz orada benim cevabimda senin y dedigin dikey eksene ben z diyorum cevirimi yaparsin)
y degisimleri icin alman gereken ilk karar su: oyun dunyanda bir (x,z) icin oyuncunun olabilecegi farkli y'ler var mi? yani mesela iki katli bir bina veya hem altindan hem ustunden gecilebilen bir kopru. yani ayni x,z deki bir oyuncu birinci katta iken baska bir oyuncu ikinci katta olabilir mi? eger oyun dunyasinin tasarimini buna izin vermeyecek sekilde yaparsan isin kolaylasir. o zaman server'da sadece dunyayi 2 boyutlu tutarsin (her oyuncu ve obje icin sadece bir xz tutarsin). y koordinati icin ise clientta bir height map tutabilirsin. yani x ve z icin sana y degerini donduren bir tablo.
eger iki katli binalar olayina izin vereceksen, o zaman isin biraz daha zor. oyunda hileleri engellemek icin y pozisyonunu da serverda tutmayi tercih edebilirsin. ya da eger kat sayisi 2-3-4 gibi nispeten dusuk birsey ise, server da tam y yuksekligini degil de hangi katta olundugunu integer olarak tutabilirsin. ve clienta oyuncu (37, 321) xz pozisyonunda ve su an 2. katta gibi bi bilgi gonderebilirsin. clientta birkac kat icin birkac height map tutarsin. client dogru katin height mapini kullanarak oyuncuyu yerlestirir. boylece "ikinci kat" aslinda degisik y yuksekliklerine sahip engebeli bi yer olabilir (mesela merdiven basamaklari gibi)