genel anlamda bir performans icin 2 tane 1ghz i$lemci yerine bir tane 2ghz i$lemci daha yuksek performans verir. genel anlamda derken ornegin windows kerneli cali$irken ardarda aynI mikroi$lemci birimini ilgilendiren (ozellikle FPU) komutlar cali$tirmaya ihtiyacI yoktur ama ozel amacLI bir program cok fazla i$lem olan bi hesap yaparken aynI i$lem birimini ilgilendiren komutlari ardarda kullanmasI gerekiyorsa i$lerin payla$tirilmasI daha iyi olur. tabi burada ornegin birinci i$lemcinin bir komutu i$leyip sonucu bellege yazdIktan sonra ikinci i$lemcinin o sonucla bi$iiler yapmasI durumu olabilir, bu neden 2x1 in tek bi 2ghz den yava$ olmasInIn nedenidir. ne kadar optimize edilirse edilsin ben 2x1 ghz nin 2 ghz den her zaman yava$ olacagIni du$unuyorum. yalniz bilmiyorum hatirlayanlar olacak mI, bi tarihte elemanIn biri en az p2 zamanlarInda coplukten 486larI toplayIp 100bilmemkac tanesiyle bir superbilgisayar yapmi$ti ve o makina benchmarklarda zamanIn IBM mainframelerini sollamI$tI.
@bakkada: dedigin; programIn birden cok i$lemci icin yaziLmasI eger araya programIn ozel olarak birden fazla cpu yu kullanmasI icin kodlar eklenmesiyse, gercek anlamda multitasking/multithreading i$letim sistemlerinde (ve donanIm destegi altinda) boyle fazladan kod olmasIna gerek yoktur, ancak derleme esnasinda optimizasyon yapilabilir. (ki adobe photoshop sanirim, acili$ta birden fazla cpu algilarsa ona gore ayarliyordu i$lemlerini derlemeye gerek kalmiyordu (fakat linux da programlar makinaya gore derlendiklerinden zaten boyle bir sorun yoktur)). demek istedigim win98 altinda saglam bi sistem kodlamasI ile multithread kullanabilirsin ama eger win98 kendinden multithread olsaydI zaten buna gerek kalmazdi.
multitasking