scene nedir?

25 replies · 7,826 views

scene nedir?
Originally posted by vigo@Jan 30 2006, 09:27 AM
hayatımda gördüğüm en baba c64 emülasyonu,
PS2 'deki VICE dır... bende , bi emülatörde ilk önce SMOOTH SCROLL olayına bakarım... PS2'de göt oldum.... direk tv'ye de bağlı olduu için,
sanki gerçekten c64 kullanıyorum gibi oldu...
yani o 1mhz c64 ü en bana emüle etme başarısını gösteren play station 2 dir 🙂 hehe.... c64 rulez diyorum...
[post=4859]Quoted post[/post]

PS2'nin smooth scrollü düzgün yapabilmesinin de tek nedeni oyun konsolu olduğu için arkaplanda çalışan n y çeşit zırzımbık olmaması işte. Spritus'un hayali olan "ideal demo platformu"na yakın birşey aslında PS2, XBox v.s. aletler.
scene nedir?
C64'ün 1982'den 1991 veya 2'ye kadar üretimi yapıldı. İnanılmaz satış rakamlarına ulaşıldı. Aynı süre boyunca profesyonel yazılım firmaları c64'e yazılım desteği verdiler. C64 bir oyun makinesi değildi ve satın alanların hemen hepsi en azından birkaç basic program yaptılar. O bile olmasa programları çalıştırabilmek için okuma-yazma bilmeleri gerekiyordu.
Şu anda her biri 3'er ay aralıklarla farklı kombinasyonlarda çıkan herhangi bir pc'nin bu düzeyde hatırlanır olması zor. Çünkü ortada sabit bir makine yok. Her makine için bir sene boyunca software üretiliyor o kadar. Bir süre sonra eskiler için emulator kullanıyorsunuz yeniler için para biriktiriyorsunuz.
Konsollar. Evet belki Ps2 inanılmaz satış rakamlarına ulaşmıştır. Ve sabit bir platformdur. 5 sene için popülerdir.Ancak ps2'nin içerisine bir çok kimse sadece cd yerleştirir. Fazlası gerekli değildir. (Aynı şey diğer konsollar içinde geçerli)
C64'ün yanında gelen el kitabında her şey üretmeye dayalıdır. 5-6 sayfa kurulum vardır. Ardından programlamayı anlatmaya mümkün mertebe cezbedici bir dille başlar. "Elinizin altındaki bilgisayarla herşeyi yapabilirsiniz" tadında cümleler ve anlayış kitabın her satırında hissedilir. Gerçekten bir bilgisayara sahip olduğunuzu ve onunla herşeyi yapabileceğinizi hissedersiniz.
Bu gün herhengi bir bilgisayarın veya konsolun yanında verilen bir el kitabı 30 sayfa boyunca 2000 dilde kabloların nasıl bağlanacağını anlatır.
Pc zamanının en büyük üzücü olaylarından biri de dergilerdir. Bütün pc dergileri Migros market el kitapçığı gibidir. Yeni ürünler, yeni ürünler, incelemeler. Ne almalıyız. En iyi 10 web cam.
Zamanında Commodore dergisi gibi şu tarihte bile okusanınz yeni şeyler öğrenebileceğiniz bir magazine şu anki pc kitlesi sahip değil. Zaten bir çoğu merak da etmiyor.
Merak eden ruhlu ve yetenekli insanlar da var tabi. Ancak hepsi kaybolmuş durumdalar. Onları yönlendiren şeylerin büyük bir kısmı çöp.
scene nedir?
Originally posted by skate+Jan 30 2006, 08:19 AM--><div class='quotetop'>QUOTE(skate @ Jan 30 2006, 08:19 AM)</div><div class='quotemain'><!--QuoteBegin-chenmy1@Jan 30 2006, 01:56 AM
Tek fark yeni donanımlar cok hizli cikiyo ve bu donanımlara uygun demolarda..Ne biliyim PC de buna fazla takmamak gerek cünkü kullancı donanımınin sevyesine gore indirip izlemek zorunda demoyu ki onlari desteklemiyosa AVI veya DIVX formatinda indirip izliyo..
[post=4856]Quoted post[/post]

İşte problem de burda zaten. Ben de çoğunlukla Assembly gibi partilerde derece alan demoları ekran kartım yetmediği için video olarak izliyorum. Daha sonra sene içersinde ekran kartımı upgrade ediyorum. Bir sonraki sene yine çalıştırmıyor 🙂 Halbuki önceki seneki ekran kartıyla yapılabilecek daha neler neler var. Bunları burda tartışmak da yersiz aslında. Beni anlayanlar zaten benimle birebir aynı şeylere takılıyorlar; beni anlamayanlar ise en fazla nedenleri anlayabilirler.
[post=4857]Quoted post[/post]

[/b][/quote]
doğru konuşmak gerekirse yukarda skate'in bahsetmiş olduğu nedenden dolayı ben yeni pc demolarını izlemek için hiç çaba göstermiyorum. hatta bunu pc demo gruplarından birinin üyelerinden olduğum halde yapmıyorum. skate'in dediği gibi dos 6.22 kurulu 486 dx 2'im var ve hornet çektiğim bir kaç güzel demoyu onda izliyorum... zaten 386 sx'te çalışan bir 256 byte ya da hiç olmazsa P3 1000'de 32 vga card ile sorunsuz çalışan bir 64 k olmalı ki heyecanla izleyeyim. zaten vice'ın dandik emülasyonunu 7d5'te gözle görmüş biri olarak direk demoları ya da müzik gibi işleri görebilmek için kalkıp mmc64 alıyorum(bugün 1541 bulmaktan daha kolay sonuçta ve sorunsuz)...
2. bi konuda hydrogen'İn bahsettiği şeyler;
bugün arkadaşlarımdan tamamında 2 ghz üstü pcler ya da PS2, xbox gibi aletler var... ve şuda bir gerçek ki daha hiçbirisi ps2nin yanında gelen cdyi paketinden çıkarmamışlar. ben c64 user manuali okuya okuya programların run ile çalışacağını ancak 1 senede anlayabilmiştim. şahsen ps2si olanlar oyunlar varken neden kendini yorsun ki??? hangi ps2 dergisi(varmı bilmiyorum) küp döndürmeyi öğretir ki okuyucularına???
scene nedir?
ps2 inin yanında demo-dvd si vardır...
yeni aldıysanız ( son 2 yıl içinde ) ne yazıkki YA BASIC'den haberiniz yoktur.
eski yada ilk alanlar (benim gibi) şanslıdır..
YA BASIC = YET ANOTHER BASIC
içinde, ps2 için programlama anlatılıyor hatta PC de de compiler ı var...
hatta örnek olarak süper bi filled-light sourced vectör var....
ben usb klave bağlayarak baya uğraştım
hatta ekranda 10x10 (100 tane) küp çevirttim, 1 gram bile hız düşmedi 🙂 🙂 🙂
sırf kıllık olsun diye yazıyorum... tabiiki c64 user manual, yada prog.ref gibi ilahi kitaplar sonusuza kadar zevk verir okuması...
scene nedir?
Valla o yabasic'ten haberim olmuştu çoook önceleri. Hatta gaza gelip evdeki pc'me falanda kurmuştum ve nette araşturmuştım biraz ama hem ps2 al(a)mayacağım gerçeği hem de ps2 sahibi olan/olacak olan bir allahın kulunun yabasic'i umursaması ve de bazı ps2'larda olmayacak olması moralimi bozmuş, sıkılıp bırakmıştım. Aslında güzel bir potansiyeli vardı ama salak konsol oyuncuları fark edemedi. PS2 dergisi var hemde resmi dergi. İçinde de oyun tanıtımı oyun donanımı tanıtımı falan var.
Ödül konusundaki soruma gelince eğer belliyse dedim, süpriz ise bekleriz canım ne olcak? 🙂
scene nedir?
Aslında şahsen hiç adam akıllı kullanmamış olsam da en iyi demo platformu Amiga'dır bence. Hem yüksek kapasiteli hem de stable bir alet. Tabii ki Amiga 500'den bahsetmiyorum. 🙂 Ama o bile iyidir.
scene nedir?
belki biraz iddiali olacak ama, en kaliteli scenerlik deneyimini c64 scenerlari yasiyor bence (bu pc sceneri arkadaslari suclamak icin degil bilhassa onlarin cok sey kacirdigini dusunup onlar icin uzuldugum icin soylenmis bi soz). hem uretkenlik olarak pc sceneden sonra dunyada bugun en aktif platform, hem de urunlerin ve urunlere yapilan yorumlarin kalitesi cok ust boyutlarda.
hala c64 diskdergileri en kaliteli yazilarin bulunabilecegi yer (ki bunu ben demiyorum pain'in yazarlarindan dipswitch soyluyor). bugun en iyi pc diskdergisinden cok daha olgun ve oturmus yorumlarin yapildigi en az 4 c64 dergisi var.
yuce insan wisdom'in dedigi gibi bir platformdaki scene'in canliligini olcmek icin en saglikli yol o platformdaki disk dergilerine bakmaktir.
scene'de en onemli aktivite stuff uretmek olsa da uretilen demolarin birbirlerine etkileri, ince gondermeler, yorumlar tartismalar ve yaris heyecaninin adil, olgun ve ilham verici olmasi da cok onemli. umarim pc scene de zaman icinde bu olgunlugun c64 scene'deki kadar yerlestigi bir yer olur da gercekten cok degerli insanlar olduklarini dusundugum buradaki pekcok pc sceneri arkadasim da bizlerin c64 scene'de yasadigi deneyime yakinsayan deneyimler yasar.
scene nedir?
ya arkadaşlar, bişi itiraf edicem....
pc scene ni hiç siklemiyorum... ama hiç... 🙂
c64+amiga rulez....
pc scene'ini tek bişey için destekliyorum
RESIDENT ve yeni arkadaşlar için...
yoksa gerisi bana bişi ifade etmiyor.... çünki ben pc ci diilim...
keza, dipswitch de parti tarihleri esnasında polonyada tatilde olcakmış, uçak biletlerini bile aldıı için erteliyemedi ama 7d6 ya gelicek....
keza, en kanka arkadaşı olan zanner/Up^roughg da türk olduu için, breakpoint'de türkçe konuşuyoduk ve sevgili dip, "ilkez bir demoscene partide türkçe konuşuluyor" deyip göt olmuştu hahahahaa

işte dipswitch
haa bide : http://www.demoparty.net/nightshift2006/
scene nedir?
Scene olmamasi... yani sadece demo scene'i degil, hic bir sey icin dogru duzgun scene olmamasi Turkiye'de... Neden?
Bence, bir kere bizde toplumsal kultur olarak hobiyla ugrasma, ugrassan bile digerleriyle bir araya gelme gibi bir aliskanlik yok.
Ikincisi bir scene'i gelistiren en onemli iki unsur bana kalirsa yazili eserlerin nite ve nicel coklugu ile resmi/gayriresmi toluluklarin etkinligi.
Ilk olarak, bizde yazili bir seyler ortaya cikarmak cok zor. Hem talep, hem arz acisindan. Oncelikle, yazmayi sevmiyoruz maalesef. Millet her sey icin anilarini, tecbulerini yazip duruyor habire. Biz de cok onemli tecrubesi, birikimi olan insanlar bile oturup da neler yasadigini yazmaz. Zaten biyografi/otobiyografi yuzdesi cok dusuk Turkiye'de. Arzi gectim talep de de hareket yok. Birak niche dergileri koca 'main' dergiler bile zar zor satiyor. Gelir seviyesi, egitim... Istediginiz kadar degiskene baglarsiniz nedenleri ama sonucta yazan da okuyan da yok maalesef. Su forumu tesadufen bulunca bile benim icimde bir seyler canlandi. Okuyacaksin, goreceksin ki icinde bir hevesin kivilcimlari parlasin...
Ikinci nokta, topluluklar. Otoriter rejimle yonetilme aliskanligi olan bir toplumda maalesef hobiler icin bile insanlari bir araya getirmek, bir dernek artik adina ne derseniz deyin bir 'grup' kurmak cok zor. Insanlar gencken biraz enerjiyle saldiriyorlar, sonra evlilikler falan baslayip yas kemale dogru adim adim ilerleyince ortada hic kimse kalmiyor. Bu Amerikalilarin en eften pusten seyler icin bile onlarca yuzlerce organizasyon yapip, yarisma duzenledigini sunu bunu yaptigini gorunce insan uzuluyor haliyle...
Can sikici bir yoneylem sinavi sonrasinda yazilmis, daha cok icini rahatlatma amacli bir mesaj oldu. Herkese selamlar...
scene nedir?
scene, insanin kendine yakisani giymesidir bence..
scene nedir?
Arkadaşlar şimdi size yıllar boyunca scene'in Tanrılarının (1980 başlarındaki elite scenerlar olur kendileri) bizlerden sakladığı bir sırrı açıklayacağım. Aslında scene sahne demektir!!! Zamanla herkes scene'de yan anlamlar aramaya başlamış, zaman zaman bazı basın organları bu kelimeyi sceen olarak çarpıtmaya ve yazıtlara bu şekilde geçmesine çalışmıştır. Ancak geçenlerde yaptığımız bir ayin sırasında, antik çağlardan kalan yöntemlerle (blue boxing, calling card v.s.) scenein Tanrılarından biriyle irtibata geçmeyi başardık ve bize scene'in anlamını açıklayana kadar O'nu rahatsız edeceğimizi söyledik (auto re-dial). O da bize önce bazı büyülü sözler ettikten sonra (what da fuck r ya talkin' about?!) scene'in sahne demek olduğunu söyledi. Ben de artık bunu sizlerle ve tüm scene camiasıyla paylaşmayı kendime görev edindim. Uzun yürüyüşüme çıkmadan önce günümüzün şeytani icadlarından olan interneti kullanarak misyonuma başladım.