Öncelikle Script dili yok deniyo ve blitz gibi bi oyun kütüphanesiyle..
Skate yeterince açıklamış gerçi ama ben de kısaca değinmek isterim. Demo kategorisine scripting dilleri ile katılım kabul etmiyoruz. Yani yayınlandığı platformun native uygulaması olarak çalışması gerekiyor ürünün.
Buradaki yanlış anlama, Blitz'in bir scripting dili olduğu ve bir oyun kütüpanesi olduğu. Bunların ikisi de doğru değil. Blitz de interpreter gerektirmeyen, native exe'ye compile edilen bir dil. 2D ve 3D desteğinin iyi olmasından dolayı daha çok oyun yapanlar kullanıyor, ancak aslında genel amaçlı bir dildir.
Scene'de "demo dediğin C ile yazılır" anlayışının hakim olduğu bir gerçek. (Hoş, 85-95 arası yıllarda Amiga'da C ile demo yapmaya çalışanlara gülünürdü, assembly öğrenemeyenlerin kullandığı dildi C) Bu durumu değiştirmemiz pek olası değil elbette.
Diğer taraftan C'nin artık ne kadar low level olduğu da ayrı bir tartışma konusu, az önce Assembly 2003'te 4KB'de birinci olan demoyu izledim, çok hoş, güzel, C kodları da yayınlanmış;
glBegin..., glMatrix.., glRotate... bir miktar da sin/cos.
Burada akla şu sorular geliyor tabii: o halde bu demo değersiz mi? başka dilden bu gl komutlarını çağırınca neden değersiz oluyor? sistemde opengl olmayınca demo çalışmaz, o zaman nasıl 4kb oluyor? vs. vs.
Kendi adıma şu kadarını söyleyebilirim,
Assembly olmayan hiçbir dil benim gözümde + değer katmaz, benim saygı duyduğum algoritmadır (+tasarım, sunum vs. tabii ki)
(edit: software render olan herşey ++ değer katar, o ayrı!!)
Tarafsız bişey yazayım diye başladım ama olmadı 🙂