mrr aslinda senin bahsettigin problem iki bolumden olusuyor. birinceisi bir imaja bazi processing algoritmalari uygulayip bazi parametreler elde etmek. bu parametreler vektorel veya skalar parametreler olabilir. bunlar resimin pixel datalari uzerine cesitli processing algoritmalari (genel olarak transformasyonlardir) ile elde edelir. bu basli basina bir problemdir. yani ilk sordugun soru resmin "nesini" taniyabilir sorusunu cevapladiktan sonra (seklini veya rengini) o tanima icin resimden hangi parametrelerin nasil extract edilecegi problemi. hangi parametreler istedigin ayrimlamayi yapmayi sagliyor. ve bu parametreler hangi algoritmalarla elde edilebilir. bu bir problem
ikinci problem parametreler bir kere elde edildikten sonra nasil bir classification ile bir resim a kumesine veya b kumesine dahil edilecek problemi. bu da "classification", "pattern matching" veya "pattern recognition" basliklarinda aratabilecegin bi konu. burada kumeler bastan tanimli mi olacak. yani her resim balik veya insan kumelerine mi dahil edilecek. yoksa alet resimleri belirsiz sayida ki kumeler mi toplayacak (clustering) yani 100 resmi alip su 20si bi grup su 30u baska bi grup falan mi diyecek.
ben seni tekrar
www.metu.edu.tr adresine yonlendireyim. orda multimedya grubunda aydin alatan ve gozde bozdag isimli hocalarin calismalarini incele. skate'in bahsettigi tubitak motorunu onlar gelistirdiler. hatta onun video icinde sahneleri ayirma bolumunde (buna da shot boundary detection denir) ben calismistim hey gidi gunler.
turkiyede video processing tarafindaki en guru adamlardan biri de Murat Tekalp hocadir. onun yayinlarindan da parametre extraction konusunda cok sey ogrenebilirsin. googledan aratabilirsin. arti koc universitesi ile iliskisi var orada yuzyuze danisma imkaninda olabilir