Bu konuda ben de cok fazla yorum yapmamayi seciyorum. Kisaca aciklamanin icerigi ile ilgili ben de bazi seylerin daha iyi ifade edilebilecegini ve aciklamanin amacina ulasmadigini dusunuyorum. Ve burada iyi niyetle getirildigine inandigim bazi elestirilere katilirken, bazilarinin ise eksik data uzerinden yapildigina dikkat cekmek istiyorum.
deniz wrote:IKV büyüklüğünde bir MMO yapmak ve yürütmek çok ama çok zor bir olay. Bu büyüklükteki bir işi yapmaya kalkışıyorsanız bu işi yürütebilecek büyüklükte bir de ekip kurmak ve idame ettirmek de zorundasınız. Sobee nin özellikle bu kısmı çok ama çok hafife aldığını düşünüyorum. IKV sobee büyüklüğündeki bir firma için çok -büyük- bir proje idi, umuyorum bu durumdan kendi paylarına çıkarmaları gereken dersleri çıkarırlar.
MMO "yapmak" ve "yurutmek" iki ayri alt baslikta incelenmeli. Yapmak bolumunu ilk golden release'e ulasmak kabul ediyorum. Yurutmek ise ilk releaseden sonraki donem. Yurutme olayi da bana gore pek cok alt baslikta incelenmeli.
- yazilim bakimi ve genisletilmesi (ki genisletme aktivitesi aslinda "yapim" bolumune daha cok benziyor, bakim ise daha cok bug fixler ve performans iyilestirmeleri olarak dusunulmeli)
- infrastructure bakimi. Oyun serverlarina windows 2000 server update KBxxyyzz nin yuklenmesi. Bozulan network kartinin degistirilmesi. falanca driver update'inin yapilmasi vs.
- oyun senaryosundaki genisleme ve olay organizasyonlari. Falanca gun falanca yerden toplu fare adam saldirisi olmasi. Yeni bir yaratigin ortaya cikmasi. npclere yeni questler cikmasi. obje ve karakterlerle ilgili attributelerin (hp, mp, silahlarin damagelari vs) veya etkilesim formullerinin degistirilmesi vs.
- Sosyal bakim. yani oyuncularin sikayetlerinin dinlenmesi ve isleme konmasi. Oyunda surekli bazi adminlerin online olmasi, sorulari cevaplamasi, abuk davranan oyunculari cezalandirmasi vs
-...
-...
-...
Bu tanimlar cercevesinde Sobee'nin isin yapim bolumunun altindan kalkip kalkmadigina dair bir soru isareti son iki yildir kalmamis olmali. Yani oyun zaten cikmis o milestone asilmis. Kolay veya zor Sobee ekibi o bolumu geride birakabilmis.
Yurutme bolumu ile ilgili butun bu kalemlere baktigimizda burada ciddi bir isgucu gerektigini gormek zor degil. Ancak oyunun yurutmesinde gorev alan iki firmadan hangisinin hangi kalemlerin sorumlulugunu ustlendigini bilmeden, hangi firmanin hangi dersi cikartmasi gerektigi konusunda yorumlar yapmak da cok isabetli degil.
Sobee'nin bu noktada mynet disinda birileri ile ikv'yi devam ettirip ettiremeyecegini de insanlarin disardan bilebilmesi mumkun degil. Cunku oyun ile ilgili hangi haklarin kimde sakli oldugunu, kontratlari bilmeden bilemez kimse. O yuzden bu konudaki yorumlardan da kacinmaniz isabet yuzdenizi artirir 😉
sevgiler