6510 Asm

87 replies · 37,138 views

6510 Asm
Originally posted by Bakkada@Sep 26 2005, 07:42 AM
Forum daha cok basiniz agriycak icinde benim de bulundugum(arkadaslar ben de ASM bilmiyorum haberiniz olsun yanlis anlasilmasin) bir acemi scene grubu geriden geliyor ...
Bu arada aklima bise geldi acaba acemi coderler biraraya gelip bi grup mu kursak yanilmiosam 4-5 kisi olduk hem beraber ogreniriz sifirdan hem beraber uretiriz sifirdan,cok mu uctum ne yaptim :blink:
[post=1945]Quoted post[/post]

Bence süper olur. Sizlere sonuna kadar destek veririz. Ancak bir grup en temel olarak bir coder, bir grafiker ve bir müzisyenden oluşur. Bu özellikler tek bir scenerda da toplanabilir ve Nightlord gibi "tek başına grup" da olunabilir 🙂 Ancak kaliteli bir ürün ortaya koymak için kendi konusunda uzman kişiler gerekir. Ayrıca "iş gücü" ve "grup ruhu" diye iki kavram var ki birden fazla kişiyi bir araya getirmeyi zorunlu kılıyor.
Şimdi sizler 4-5 coder olarak bir araya gelirseniz, çıkacak ürünlerin kalitesinden korkarım ben, hele ki code konusunda da acemi olduğunuzu düşünürsek. Sizin advanced code yazamayışınızı görsel ve işitsel olarak kapatacak grafiker ve müzisyenlere ihtiyacınız var bence. En az bir grafiker (pixel) ve bir müzisyen (sid) bulduktan sonra bir c64 grubu kurabilirsiniz. Başlangıçta bu konularda bizler de size destek oluruz (dimi Hydrogen kardeşim).
Bunun haricinde gelelim nasıl ASM öğreneceğinize. Elinizdeki Türkçe (okuyabiliyorsanız ingilizce) kaynaklardan başlayın, ben yetişicem size 🙂
6510 Asm
Originally posted by skate+Sep 26 2005, 08:52 AM--><div class='quotetop'>QUOTE(skate @ Sep 26 2005, 08:52 AM)</div><div class='quotemain'><!--QuoteBegin-Bakkada@Sep 26 2005, 07:42 AM
Forum daha cok basiniz agriycak icinde benim de bulundugum(arkadaslar ben de ASM bilmiyorum haberiniz olsun yanlis anlasilmasin) bir acemi scene grubu geriden geliyor ...
Bu arada aklima bise geldi acaba acemi coderler biraraya gelip bi grup mu kursak yanilmiosam 4-5 kisi olduk hem beraber ogreniriz sifirdan hem beraber uretiriz sifirdan,cok mu uctum ne yaptim  :blink:
[post=1945]Quoted post[/post]

Bence süper olur. Sizlere sonuna kadar destek veririz. Ancak bir grup en temel olarak bir coder, bir grafiker ve bir müzisyenden oluşur. Bu özellikler tek bir scenerda da toplanabilir ve Nightlord gibi "tek başına grup" da olunabilir 🙂 Ancak kaliteli bir ürün ortaya koymak için kendi konusunda uzman kişiler gerekir. Ayrıca "iş gücü" ve "grup ruhu" diye iki kavram var ki birden fazla kişiyi bir araya getirmeyi zorunlu kılıyor.
Şimdi sizler 4-5 coder olarak bir araya gelirseniz, çıkacak ürünlerin kalitesinden korkarım ben, hele ki code konusunda da acemi olduğunuzu düşünürsek. Sizin advanced code yazamayışınızı görsel ve işitsel olarak kapatacak grafiker ve müzisyenlere ihtiyacınız var bence. En az bir grafiker (pixel) ve bir müzisyen (sid) bulduktan sonra bir c64 grubu kurabilirsiniz. Başlangıçta bu konularda bizler de size destek oluruz (dimi Hydrogen kardeşim).
Bunun haricinde gelelim nasıl ASM öğreneceğinize. Elinizdeki Türkçe (okuyabiliyorsanız ingilizce) kaynaklardan başlayın, ben yetişicem size 🙂
[post=1950]Quoted post[/post]

[/b][/quote]
O zaman bunu bir cagri olarak kabul edelim grrup olayina sicak bakan acemi coder araniyor 🙂 PM atabilir buraya yazabilir ayrica C64'de GFX ve SFX ile ilgilenen arkadaslari da bekleriz tek sartimiz acemi olmak 😛
6510 Asm
6510 ile yada genel olarak 65XX lerle ugra$acak cok fazla vaktim olmadI , pek anladigim da soylenemez ama c64 icin programcInIn el kitabIndan ba$ka zamanInda aLIp kutuphaneme koydugum bi kitap tavsiye edecem : mikroi$lemciler ve assembly dili, nurettin topaloglu, seckin yayincILIk .. piyasada fazla bulunabilen bi kitap degil bildigim kadariyla ve daha cok meslek liseleri ile elektronik bolumlerinin temel dersleri icin yazilmi$ bi kitap. fotokopi icin odunc verebilirim
6510 Asm
Originally posted by eirik@Sep 26 2005, 10:30 PM
6510 ile yada genel olarak 65XX lerle ugra$acak cok fazla vaktim olmadI , pek anladigim da soylenemez ama c64 icin programcInIn el kitabIndan ba$ka zamanInda aLIp kutuphaneme koydugum bi kitap tavsiye edecem : mikroi$lemciler ve assembly dili, nurettin topaloglu, seckin yayincILIk .. piyasada fazla bulunabilen bi kitap degil bildigim kadariyla ve daha cok meslek liseleri ile elektronik bolumlerinin temel dersleri icin yazilmi$ bi kitap. fotokopi icin odunc verebilirim
[post=1973]Quoted post[/post]

Bende war o kitap 🙂
2001 Piramit baskisi <_<
6510 Asm
beyler,
asm öğrenmek isteyen gençlere yardım ederken;
0- ekrana bişi print etme... ( normal c64'ün disasm/monitör )
0a- asm compilerlarla nasıl çalışılır.
0b- rutin/fonksiyon yazmak nedir?
0b- loop/if-then ?
1- irq nasıl kurulur.. ( switch etme )
2- timing ( rasterlar )
3- irq içinde bir loop nasıl yapılır.
4- basit bir intro örneği ( ekrana logo bas, 1x1 scroll )
gibi bişi olsa?
elemanların aklı karşıyor sanki...
hatta asm olaylarını basicsel karşılatırma ile;
basic : a = 5
asm : lda #5 gibi...
? çok mu abarttım?
ya herkes code a başlar bende dahil...
burda bi sürü iyi kötü bişiler yazan adam var,
başlayın anlatmaya, ödev verin, herkes yapsın... hepimiz...
nightlord,skate,endo... oğlum başlatın c64 coding aktivitesini?
(tabi müsaitseniz)
düşünsenize, burdan 30 tane coder çıksa?
bi sonraki partide hayvanlar gibi compo olur...
hyrogen,datura : sizde hangi çizim programları ile ne yapmalı onu anlatın.
hyrdogen : sende kullandıın müzik prog. anlat... örnek file lar koy,
millet müzie başlasın..
hayalmi bunlar? olamazmı?
step step dozaj artar...
ilk ödev ekrana logo basma,
sonra scroll ekleme
sonra müzik
sonra sprite lara girme ( kaç renk çizilmeli , nerde?, nasıl convert edilir )
sonra arkaya star field....
sonra sin tablosu nasıl üretir ve kullanırsın...
sonra logo-swing, char-set'de set pixel...
sonra dycp,
sonra plot pixel
sonra line çizdirme
sonra 3d plot,rotation
sonra 3d star field
sonra dönen bi kare,
sonra küp
sonra texture map
sonra ... sonra... second reality 🙂
oha ya hehehehehe
harbi ciddiyim....
bi organize olunup yapılmalı....
önce "base" sonra code-tricks....
olamazmı?
6510 Asm
Abi nisanda vize ve final silsilesi baslio martta ders calismaya baslaris marta kadar ASM icin ne ogrendim ogrendim hadi el atin bi garibe...
Eminim ki birinin anlatmasi kitaptan okumaktan iyidir...
Hatta ben de abartayim yer ve mekan gosterin toplasalim acemiler haftada bigun bi saat(ya da n kadar isterseniz)..Olmadi biz acemiler yer ayarliyalim beyaz tahta ayarliyalim bi adim sizden bi adim bizden...
6510 Asm
Originally posted by Bakkada@Sep 27 2005, 12:24 PM
Abi nisanda vize ve final silsilesi baslio martta ders calismaya baslaris marta kadar ASM icin ne ogrendim ogrendim hadi el atin bi garibe...
[post=1984]Quoted post[/post]

bak, öncelikle "sınavım var" zart zurt dediin an ben senin "öğrenme" isteğin hakkında düşünürüm...
coderlık bi yaşam felsefesi... ya sev ya terket durumu...
daha ilk adımda yalan olma...
6510 Asm
Originally posted by vigo+Sep 27 2005, 11:52 AM--><div class='quotetop'>QUOTE(vigo @ Sep 27 2005, 11:52 AM)</div><div class='quotemain'><!--QuoteBegin-Bakkada@Sep 27 2005, 12:24 PM
[post=1984]Quoted post[/post]

bak, öncelikle "sınavım var" zart zurt dediin an ben senin "öğrenme" isteğin hakkında düşünürüm...
coderlık bi yaşam felsefesi... ya sev ya terket durumu...
daha ilk adımda yalan olma...
[post=1987]Quoted post[/post]

[/b][/quote]
Ilk adimdan yalan olmam ama sinavi gecemeyip askere gidersem en az 15 ay yalan olurum abi..
Dedigin gibi coderlik bi yasam felsefesi olabilir ama her felsefenin gurulari ve takipcileri olur.Herkez Nirvanaya ulasamaz degil mi???Ama nirvanaya ulasanin degeri bilinir ve nirvanaya ulasmak icin ugrasilir.
Ben code yazma olayini(ki acikcasi cok beceremedim simdiye kadar) hatta sole diyim "yazmaya calisma" olayini cok cok cok seviyorum.Hep demisimdir bi ziplayan top gostermek ekrande benim icin cok onemlidir.
Ama gunluk bi yasantimiz ve ozel durumlarimiz bu ozel durumlardan dogan onceliklerimiz war.Retro computing benim onceliklerim arasindadir ama icinde bulundugum her durumda ilk sirada olmayabilir,elde olmayan nedenlerde olamayabilir.
Ki bunun ornegini 7D5'de canli yasadik en guzel kisminda compo seyretme aninda mekandan ayrilmak zorunda kaldim.kaldi ki ben o aksam orda sabahlamistim.Scene olayinda teknik olarak hic bi bilgim yoktu ve hic bi urunum de yoktu.Sadece onceligim olan retro computing'e deger veren ve yetenekli insanlarla beraber olmakti amacim.
Tabi bu ise gonlunu,yillarini vermis,kimi zaman bu isi herseyin onune koymus insanlarinda kaygilarini anlayisla karsilarim.Sunu dusunebilir arkadaslarim:"simdi ben bu adami egiticem,yok sinawim war dedi gitti,kizarkadasimla bulusmam lazim dedi bi sefer gelmedi,egitmeye calistim bi b.k olmadi".Bu bir anlamda da sizin zamaninizi calmak olur.
Bir soz isterseniz veremem ama ben retro computing hobisini cok seviyorum ve ASM'yi de ogrenmeyi cok istiyorum.Onceliklerimi siraya koyabildigim surece de bu isin icinde olurum.
Son soz olarak siz de kendinizce tamamen haklisiniz kimseyi coder olarak egitmek zorunda degilsiniz.
Herkese saygilarimi ve sevgilerimi sunarim...
6510 Asm
olm, ben diyorumki,
ninja olmak lazım... sabır lazım...
acele etme, yada, "aman sınava kadar ne yaptım yaptım" gibi düşünme...
mesela ben öyle "scener" lar bilirimki,
hayatına ilk kız arkadaşı girdii gün, code'u swap'i bırakmıştır...
yani, kısaca, eğer harbiden, hayat boyu code yapmak istiyorsan,
zaten bu olacaktır...
mesela beni düşün,
1988-1989 yıllarında fiili olarak c64'te, 1990-1994 yıllarında da amigada code yazardım....
1995 ile birlikte hiç biriyle alakam kalmadı...
ama "içimde" codlama hastalıı olduu için,
pc de de, ilk olarak web sayfası, javascript,asp,vb derken, bi baktım
gba da ansi c++, yada dot net de c# gibi abuk sabuk şeylerle uraşıyo buldum kendimi.... yada ps2'nin demo cd 'sinden çıkan YAM ( yet another basic ) ile bişiler yaparken, yada php ile class yazarken....
yani içten geliyor, kendini kasmadan...
onu anlatmaya çalıştım sana....
onun için sınav şu bu bunları engel görme...
ufaktan başlarsın, hem şanslısın burda süper süper coder'lar grafikerler ve müzisyenler var... her derdine deva...
sonra sınav olaylarına girersin... 3-5 ay takılmazsın koda...
ama başta bildiklerini "öğrendiin" için unutmazsın...
sonra 1-2 yıl sonra yine bakarsın...
bak ben enson amigada 1993'de code yazmıştım,
yıl 2005.... 12 sene dimi?
ama şu amiga'mın setupını bitirim yine yazmaya başlıyorum...
önemli olan rutin yazma mantıını kapmak...
elimden geldiince bişiler yapmaya çalışcam.... yüzmek gibi , bisiklete binmek gibi....
için rahat olsun.... spritus aleme koysun hahahhahahaha ( ne alaka bu son ?)
6510 Asm
Ufak ufak basladim ben de yavastan burda o zamana kadar ne ogrendim ogrendim dememin sebebi okulu bitirdikten hemen sona da askerlik durumunun vuku bulmasi(nami diger benim yumurta g.te dayandi haberimiz yok 🙂 )
Ama bu demek deilki askere gidene kadar scene ondan sonra salla,ben sewiom yapicam bu isi...Tutmayin beni 😛
6510 Asm
su anda 6510 Assembly yazı dizimin 2.sini yazıyorum.
Bakkada daha Nisana baya vakit var o zamana kadar rahatlıkla ilk tek dosya demonu kodlayacak hale gelirsin. hatta 8-bit con olursa insallah orda release de edebilirsin.
bu hafta boyunca 6510 Assembly yazı dizisinde İnterruptlara kadar gelip tamamlayacağım
Ardından VIC hakkında detaylı bir dizi yazacagım. bu ıkı dızıyı takıp edenler oldschool efektlerı ve ıntroların tamamını yapabılecekler
bu hafta ıcınde ayrıca 3. boyut dizisinin 3.bölümünü de yazmayı hedefliyorum.
bu dosyaları buraya da eklemek istiyorum. fakat galeri herhalde dogru format degıl tam. neyse spaz siteyi yenilediğinde hepsini buraya da eklerim.
bütün tr-scene'e sesleniyorum. c-64 coding'den öğrenilecek cok fazla sey var. su 7d5 gazıyla saldırıya devam edelım. 🙂
6510 Asm
kardeşim, ben büyük bi zevkle, print edip paso okuyorum yazılarını... dört gözle de devamı bekliyorum...
bi tan c64-document base gibi bişi yapalım?
ne dersiniz? search i filan olan?
uyarmı? ben yazarım code'u php de...
ne lazımsa yaparız yani...
tam bir c64-code tutorial sitesi ...
6510 Asm
Originally posted by vigo@Sep 27 2005, 02:07 PM
kardeşim, ben büyük bi zevkle, print edip paso okuyorum yazılarını... dört gözle de devamı bekliyorum...
bi tan c64-document base gibi bişi yapalım?
ne dersiniz? search i filan olan?
uyarmı? ben yazarım code'u php de...
ne lazımsa yaparız yani...
tam bir c64-code tutorial sitesi ...
[post=1995]Quoted post[/post]

Vigo: Bence tek noktada birleştirsek daha iyi olur olayı. Böyle birşey yazacaksan bile bence Octalfoam'a yaz. Böylece Türkiye'nin adam akıllı bir scene portalı olmuş olur.
6510 Asm
Originally posted by nightlord@Sep 27 2005, 01:34 PM
su anda 6510 Assembly yazı dizimin 2.sini yazıyorum.
Bakkada daha Nisana baya vakit var o zamana kadar rahatlıkla ilk tek dosya demonu kodlayacak hale gelirsin. hatta 8-bit con olursa insallah orda release de edebilirsin.
[post=1993]Quoted post[/post]

Aslinda aklimda olan tam da bu,o parti olsun benim de bi release'im olsun 🙂
Hatta aklimda tamam bile sayilir yapicagim islerin listesi :rolleyes:
6510 Asm
için rahat olsun.... spritus aleme koysun hahahhahahaha ( ne alaka bu son ?)

puahahahahaaa.. lol